Jak zrobić zupę chrzanową

Jak zrobić zupę chrzanową

Zupa chrzanowa to tradycyjna wielkanocna przystawka w Polsce. Jest to bardzo tradycyjny przepis, można ją podawać z plasterkami kiełbasy, jajkami przepiórczymi i jajkiem ugotowanym na twardo. Zupę można przygotować ze słoiczka gotowego chrzanu, lub ze świeżego korzenia.

Tradycyjnym sposobem przygotowania zupy jest gotowanie jej na kuchence przez kilka godzin. Po tym czasie można dodać ziemniaki, por lub inne warzywa. Zupę można również zamrozić. Podczas rozmrażania, śmietana oddzieli się od bulionu – część ta jest zasługą redakcji strony beautyfox.pl. Aby uzyskać bardziej kremową wersję, możesz przecierać zupę blenderem ręcznym.

Jeśli zdecydujemy się na zrobienie zupy ze świeżym korzeniem, należy go najpierw opłukać. Na początku gotowania należy dodać kilka rozgniecionych ząbków czosnku. Pomoże to dodać więcej smaku do zupy. Alternatywnie można zastąpić świeży korzeń chrzanem w kremie.

Do zupy można dodać także różne zioła, w tym tymianek. Majeranek jest często używany do aromatyzowania zupy ziemniaczanej. Jeśli jednak wolisz zupę o smaku tymianku, użyj tego zamiast niego.

Po ugotowaniu mięsa należy usunąć tłuszcz. Odsącz na papierowych ręcznikach. Tłuszcz możesz wykorzystać do zrobienia grzanek do zupy. Jeśli chcesz, możesz dodać do zupy pokrojony w kostkę boczek, a następnie usmażyć tłuszcz.

Jeśli zdecydujesz się na użycie słoika z gotowym tartym chrzanem, ważne jest, aby dokładnie go oznaczyć. Jeśli jesteś weganinem, możesz chcieć unikać chrzanu, który zawiera nabiał. Jeśli jednak nie musisz unikać nabiału, możesz użyć wersji bez nabiału.

Aby zrobić własny chrzan, będziesz potrzebować następujących składników: słoik chrzanu, patelnię, ciężki rondel i garnek. Dodatkowo potrzebna będzie woda, cebula i bulion. Składniki te należy doprawić solą i pieprzem, a zupę można udekorować rzodkiewkami, kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.

Aby podać zupę, przełóż ją do miseczek. Na wierzchu ułożyć plasterek smażonego boczku lub jajko na twardo. Podawać z większą ilością chrzanu. Inną opcją jest udekorowanie miseczek odrobiną pieczonego kalafiora.

Chociaż zupa jest pyszna, gdy podaje się ją na gorąco, warto przechowywać jej resztki w lodówce. Resztki należy zużyć w ciągu trzech miesięcy.

Zupa z buraków i chrzanu to kolorowe i smaczne danie, które doskonale nadaje się do podania jako wegetariańska przystawka. Ziemisty i subtelny żar tego dania budzi kubki smakowe. A dzięki kontrastującemu pryśnięciu aksamitną, ciężką śmietaną, jest idealnym dodatkiem do wiosennego posiłku.

Jeśli chcesz przygotować tę zupę bez zwykłego mięsa, możesz spróbować użyć wywaru warzywnego. Jeśli nie odpowiada Ci tradycyjna metoda, możesz po prostu ugotować warzywa w wodzie. Pamiętaj tylko, aby po kilku godzinach wyjąć je z płynu.

Podczas gdy ta zupa jest łatwa do przygotowania, ma wyjątkowy smak. Jest również bogata w witaminy i minerały.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *