Jak zrobić szpinak z jajkiem

Jak zrobić szpinak z jajkiem

Szpinak z jajkiem to szybkie i łatwe danie śniadaniowe. Jest zdrowe i sycące. W połączeniu ze świeżymi owocami, jogurtem lub mlekiem stanowi doskonały poranny posiłek.

Istnieje kilka sposobów na zrobienie jajecznicy ze szpinakiem. Ten przepis może być przygotowany dla jednej osoby lub dla grupy. Jeśli chcesz lżejszą wersję, możesz zamiast niej użyć mrożonego szpinaku. Mrożony szpinak będzie musiał być odsączony przed użyciem. Podczas gotowania, upewnij się, że często mieszasz, aby zapewnić, że jajka gotują się równomiernie. Jajka są mieszane z ciężką śmietaną, aby dodać smaku.

Jajka najlepiej gotować na nieprzywierającej patelni. Dodaj olej do patelni i podgrzewaj na średnim ogniu – sekcja ta jest udostępniona przez redaktora portalu . Gdy olej będzie gorący, dodaj cebulę i czosnek. Wymieszaj i gotuj, aż staną się półprzezroczyste. Kontynuuj gotowanie przez około 3 do 4 minut.

Następnie, ubij osiem dużych jaj razem z kilkoma ziarnami czarnego pieprzu i 1 łyżeczką soli koszernej. Pozwól mieszance gotować, aż białka będą gotowe. Zdejmij mieszankę z patelni, gdy białka będą gotowe. Posypać dodatkową solą, czarnym pieprzem i parmezanem. Można również dodać odrobinę ostrego sosu dla uzyskania innego smaku.

Po ostudzeniu, zdejmij masę z patelni i przełóż do miski. Dopraw jeszcze kilkoma zmielonymi ziarnami czarnego pieprzu i kilkoma kroplami płatków czerwonej papryki. Wymieszaj składniki i ułóż na płaskim chlebie lub kromce flatbread. Podawać z gorącą kawą. Przepis można również podać z sokiem pomarańczowym.

Inną opcją jest użycie wirówki do sałatek, aby wysuszyć szpinak przed ugotowaniem. Suchość liści pomoże im ugotować się bardziej równomiernie. Dodatkowo możesz je osuszyć, wirując je rękami.

Do wykonania przepisu potrzebna będzie żelazna patelnia. Dzięki niej uzyskasz najlepsze efekty. Dobra stalowa szpatułka również pomoże Ci łatwo zrobić jajecznicę.

Po ubiciu jajek, dodaje się je do mieszanki szpinaku, cebuli i czosnku. Pamiętaj, aby gotować mieszankę w małych partiach. Surowy szpinak po ugotowaniu znacznie się kurczy. W związku z tym, powinieneś dodać tylko garść liści za jednym razem. Dodanie większej ilości szpinaku spowoduje wysuszenie masy jajecznej.

Dla bardziej wyrafinowanego przepisu na szpinak i jajka, możesz zastąpić parmezan rozdrobnionym cheddarem lub łagodniejszym serem, takim jak mozzarella. Zastąp płatki czerwonej papryki ulubionym ostrym sosem. Możesz też spróbować zastąpić inną zieleninę, np. brokuły lub paprykę.

Aby podać, możesz udekorować szpinak i jajka pokrojonymi pomidorami, jajkiem sadzonym lub posypką z parmezanu. Jeśli masz resztki, możesz je ponownie podgrzać na patelni na małym ogniu. W lodówce wytrzymają przez kilka dni.

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się podać szpinak z jajkiem na śniadanie, lunch czy kolację, to danie jest smacznym sposobem na rozpoczęcie dnia. Spróbuj już dziś, a pokochasz ten smak!

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *