Jak zrobić ciasto na mazurek
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić ciasto na mazurek, musisz poznać ten tradycyjny polski deser. To słodkie ciasto, zwykle okrągłe lub kwadratowe, które jest ulubionym przysmakiem wielkanocnym. Robi się go z dwóch ugotowanych na twardo żółtek. Można go polać czekoladą, orzechami, suszonymi owocami lub konfiturami. Być może przepis został zainspirowany przez tureckie słodycze.
Wspaniałe ciasto jest lekkie i ma płatki. Nie jest też ciągnąca się ani twarda i nie rozmięka pod wpływem nadzienia. Aby uzyskać idealną konsystencję, musisz użyć dobrej mąki uniwersalnej. Możesz jednak zastąpić niektóre składniki innymi, ale pamiętaj, że zamienniki wpłyną na teksturę i smak Twojego ciasta.
Idealnie, będziesz potrzebować marmurowej stolnicy, aby upewnić się, że Twoje ciasto będzie miało płatki. Jeśli jednak jej nie masz, możesz rozwałkować ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni. Po rozwałkowaniu, połóż naczynie do pieczenia do góry nogami na cieście i wciśnij ciasto do naczynia.
Kiedy ciasto znajdzie się już w naczyniu, musisz przyciąć wystający brzeg górnego ciasta. Powinien on znajdować się około cala od krawędzi talerza do pieczenia. Następnie złóż górną skórkę pod dolną, upewniając się, że dwie krawędzie ciasta są uszczelnione. Posmaruj wierzchnią skórkę jajkiem.
Zanim upieczesz swoje ciasto, musisz przygotować nadzienie. Niektóre z nadzień, które możesz wypróbować to świeże owoce, kruszonka, krem lub pasta migdałowa. W zależności od nadzienia, możesz udekorować wierzch bezą, nasionami lub inną wybraną przez siebie polewą.
Jedną z rzeczy, która odróżnia ciasto na pierogi od innych ciast jest ilość zawartego w nim tłuszczu. Jeśli użyjesz zbyt dużej ilości masła, stracisz płatki ciasta. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, musisz pozwolić, aby skrobia ostygła przed dodaniem jej do ciasta. Podczas krojenia skrzepu do suchych składników, pamiętaj o użyciu noża do ciasta.
Po dodaniu ciasta do pozostałych składników, musisz schłodzić je przez co najmniej cztery godziny. Pomoże to ciastu nawilżyć się. Dodatkowo, zmniejszy to prawdopodobieństwo roztopienia się masła podczas wałkowania.
Podczas gdy ciasto się chłodzi, możesz również przygotować nadzienie do ciasta. Jeśli nie chcesz dodawać nadzienia do ciasta przed pieczeniem, możesz ślepo upiec skórkę. Dzięki temu ciasto nie będzie zbyt wilgotne. Uważaj, aby nie dopuścić do zbytniego zbrązowienia skórki.
Jeśli robisz ciasto, które ma mleczny krem lub inne soczyste nadzienie, musisz najpierw upiec skórkę. Ta metoda, zwana pieczeniem na ślepo, zapobiegnie zawilgoceniu ciasta.
Innym sposobem na przygotowanie ciasta jest użycie ciasta francuskiego. Możesz znaleźć przystawkę do ciasta francuskiego do swojego miksera, lub wymieszać ciasto ręcznie. Ciasto francuskie jest delikatne, ale warto to zrobić dla smaku.
Podobne tematy