Jak zrobić grecki jogurt

Jak zrobić grecki jogurt

Jogurt grecki to bardzo smaczny smakołyk, który można wykorzystać na dziesiątki sposobów. Można go nabierać łyżką do pojemnika do jednorazowego podawania, jeść z ręki, a nawet użyć do zrobienia smoothie.

Chociaż jogurt można zrobić z wielu różnych produktów, najlepszym rozwiązaniem jest pełnotłusty jogurt z żywymi kulturami aktywnymi. Jeśli nie masz dostępu do pełnotłustego jogurtu, nadal możesz zrobić swój własny, postępując zgodnie z tymi łatwymi instrukcjami.

Pierwszym krokiem w robieniu własnego jogurtu greckiego jest aktywacja kultury starterowej. Na rynku dostępne są różne rodzaje kultur, ale możesz również użyć liofilizowanych kultur starterowych. Cultures for Health sprzedaje różne kultury bakterii do jogurtu greckiego.

Aby w pełni wykorzystać swój starter, powinieneś być w stanie jeść jogurt przez co najmniej tydzień. Najlepsze jest to, że możesz zachować resztki do innych celów, takich jak smoothie czy pieczenie. Kiedy będziesz gotowy do zrobienia kolejnej partii jogurtu, wykonaj te proste kroki.

Będziesz potrzebować dużej szklanej miski lub durszlaka wyłożonego ceratą. Można również użyć sita siatkowego lub worka na orzechy. Do tego zadania będziesz chciał mieć pod ręką dwa ręczniki kuchenne, jeden do wchłonięcia nadmiaru wody, a drugi do przykrycia miski.

Będziesz również potrzebować kilku składników. Należą do nich: mleko, sitko o drobnych oczkach, drobno zmielony napar z kawy lub herbaty, szczypta soli oraz jakiś pojemnik do przechowywania mieszanki.

Następnie będziesz musiał podgrzać mleko. Możesz umieścić je w mikrofalówce na kilka minut lub podgrzać w piekarniku w temperaturze 45 stopni C. Pamiętaj, aby nie zagotować mleka, ponieważ może to zabić aktywne kultury w jogurcie.

Gdy mleko ma już stałą temperaturę, czas na mieszanie. Mieszaj często, aby nie dopuścić do powstania skórki. To nie tylko zapobiegnie zastygnięciu Twojego jogurtu, ale pomoże Ci uzyskać ładną, gładką konsystencję.

Po wymieszaniu mleka, powinieneś pozwolić mu usiąść na około 10 minut. Robiąc to, powinieneś być w stanie zauważyć niewielką różnicę w konsystencji Twojego jogurtu. W miarę wzrostu temperatury mleka, będzie ono stopniowo gęstniało. Jogurt powinien być na tyle gęsty, aby można było go łatwo nabierać.

Po tym jak mleko ostygnie do bezpiecznej temperatury 110 stopni F, jesteś gotowy, by dodać jogurt. To może być zabawne zadanie, jak znajdziesz serwatkę, która kapie z sitka jest bardzo chłodny płyn rzeczywiście. Alternatywnie, możesz spróbować dodać odrobinę serwatki do swojego przepisu lub umieścić ją w smoothie. Jeśli jednak nie masz ochoty na mieszanie całego procesu od początku do końca, możesz po prostu kupić jogurt grecki.

Najlepszym sposobem na zrobienie własnego jogurtu greckiego jest rozpoczęcie od dobrej jakości pełnotłustego jogurtu. Następnie, wymieszaj w niektórych resztek serwatki z poprzedniej partii jogurtu, i jesteś na dobrej drodze.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *