Jak zrobić dżem różany

Dżem różany to świetny sposób na dodanie koloru i smaku do posiłku. Znany jest również jako ludowe lekarstwo dla małych dzieci. Oprócz walorów smakowych, jest dobra dla włosów, skóry i cery. Dżem z płatków róż jest szczególnie dobrym rozwiązaniem dla osób, które pilnują swojej figury.

Do zrobienia konfitury różanej będziesz potrzebować co najmniej pół kilograma płatków róż. Możesz wykorzystać różne krzewy różane, np. różę herbacianą z krzewu. Mają one wyższe właściwości dobroczynne niż zwykłe róże.

Najpierw dokładnie umyj płatki róż. Dzięki temu usuniesz brud i robaki. Jeśli planujesz zrobić płynny syrop, możesz dodać sok z cytryny i cukier. Po wykonaniu mieszanki będziesz mógł ją przechowywać w chłodnym miejscu.

Następnie obierz białą część z podstawy płatków róży. Dzięki temu dżem będzie mniej ostry. Płatki można zmiksować z cukrem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jeśli chcesz zrobić słodszą wersję dżemu różanego, możesz wymieszać płatki z kwaskiem cytrynowym. Pozwoli to zachować naturalny kolor płatków.

Po zakończeniu przygotowywania dżemu różanego, możesz go przechowywać w lodówce. Najlepiej użyć pojemnika, który jest odporny na wysoką temperaturę. Ewentualnie można też zamknąć konfiturę metalową pokrywką. Należy jednak uważać, aby słoik był wcześniej wysterylizowany.

Inną opcją jest użycie połowy cytryny. Sok z cytryny doda mieszance koloru i perfum. Poza tym, słodycz owocu wzmocni smak dżemu.

Kiedy skończysz robić mieszankę, będziesz musiał zamknąć ją w słoiku. Słoik należy wcześniej wysterylizować i przechowywać w chłodnym miejscu. W celu przechowywania można również dodać do mieszanki kilka kropel wody.

Jeśli chcesz dodać smak do swojej konfitury z płatków róży, możesz dodać sok pomarańczowy lub cytrynowy. Na koniec powinieneś zostawić mieszankę do odpoczynku na około 12 godzin. W ten sposób płatki zostaną wchłonięte do syropu.

Kiedy syrop osiągnie swoją konsystencję, można przełożyć dżem do słoika. Najlepiej użyć do tego celu plastikowych naczyń. Istnieje wiele różnych rodzajów dżemów, które można przygotować bez gotowania. Należą do nich między innymi dżem truskawkowy i różany.

Dżem różany jest doskonałym pokarmem dla diabetyków. Jest również dobrym źródłem witamin B i E. Dodatkowo jest pokarmem antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Pomoże Ci zachować piękną cerę i przyspieszy powrót do zdrowia po infekcjach. Niezależnie od tego, czy robisz ją dla siebie, czy dla kogoś innego, możesz cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem konfitury różanej.

Dżem różany to także świetny składnik, który możesz dodać do swojej herbaty. Posiadanie tego smacznego przysmaku pomoże Ci zachować zdrowie i energię przez cały dzień.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *