Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży

Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży

Zapraszamy do lektury artykułu, który jest wynikiem naszej wspólnej inicjatywy z kreatornia-rysunku.pl

Możesz zrobić ciasto na pizzę bez drożdży, używając kombinacji proszku do pieczenia i wody, ale nie wyrośnie ono jak zwykłe ciasto na pizzę. Ponadto, ciasto to nie zbrązowieje w piekarniku tak bardzo jak zwykłe ciasto. Mimo to, jest to świetny sposób na upieczenie pizzy dla tych, którzy nie chcą używać drożdży!

What Is Yeast?

Drożdże są jednym z najważniejszych składników do produkcji chleba i pizzy. Pomagają nadać ciastu chlebowemu charakterystyczną, żującą teksturę, a drożdżowej pizzy jej charakterystyczny smak i zapach. W procesie tym powstają również pęcherzyki dwutlenku węgla, które pomagają ciastu rosnąć.

Bardzo ważne jest użycie odpowiedniego typu mąki do zimnej fermentacji. Musi być ona mocna, aby stworzyć dobrą strukturę glutenu, która wytrzyma długi okres fermentacji. Mąka o niższym poziomie białka, zwana potocznie “słabą”, jest bardziej narażona na zapadanie się podczas fermentacji.

Dzieje się tak, ponieważ słabsza mąka nie zawiera wystarczającej ilości białek, aby utworzyć silne ściany glutenu, które mogą uwięzić gaz tworzony przez drożdże. W tym przypadku, ściana glutenu zapadnie się podczas procesu fermentacji, co spowoduje powstanie płaskiego, gęstego spodu pizzy, który jest mniej niż idealny dla dobrej skórki.

How Does Yeast Make Pizza Dough?

Drożdże sprawiają, że ciasto na pizzę rośnie poprzez tworzenie pęcherzyków gazu, które powodują wzrost glutenu. Pęcherzyki te powstają, gdy ciasto jest wystawione na działanie ciepła i wilgoci, np. z piekarnika. Gazy uwięzione w pęcherzykach są następnie usuwane przez ciepło i wodę z piekarnika, tworząc lekką i przewiewną, przypieczoną skórkę.

Najważniejszą rzeczą do zapamiętania w tym procesie jest to, że musisz utrzymać kontrolowaną temperaturę. Jeśli środowisko jest zbyt ciepłe, pęcherzyki powietrza będą się rozprężać, a struktura glutenu nie będzie w stanie wytrzymać procesu fermentacji.

Możesz użyć lodówki, aby opóźnić wyrastanie ciasta. Spowalnia to aktywność drożdży, co skutkuje bardziej aromatyczną i złożoną skórką.

Opóźnienie wyrastania ciasta jest również ważne, aby zapobiec zbyt szybkiemu utlenianiu się drożdży, co może doprowadzić do powstania suchej, twardej skórki. Aby osiągnąć ten cel, profesjonalni piekarze często używają specjalnej chłodziarki, zwanej “opóźniaczem do ciasta”, która jest utrzymywana w temperaturze 44-55 stopni Celsjusza.

Pizza bez drożdży może być równie smaczna i równie satysfakcjonująca w jedzeniu, ale jest nieco trudniejsza niż zrobienie zwykłego ciasta na pizzę. Może to być spowodowane wieloma czynnikami, w tym jakością składników, jakością Twoich drożdży i tym, jak dobrze radzisz sobie z temperaturą ciasta podczas długiego okresu fermentacji.

Najlepiej jest wyrabiać ciasto na pizzę tylko raz w miesiącu lub częściej, zwłaszcza jeśli mieszkasz w gorącym klimacie. Musisz umieścić ciasto w lodówce, aby zapobiec jego zbyt szybkiemu wysychaniu, lub pozwolić mu siedzieć w mikrofalówce przez kilka minut, aby się odwodniło. Możesz również zamrozić ciasto, jeśli wolisz mrożoną skórkę, ale będziesz musiał poczekać co najmniej 24 godziny zanim ją zjesz, aby upewnić się, że odpowiednio wyrosła.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *